Menu

Behandeling

Bij Trimsalon Miranda wordt gekeken naar de vachtstructuur van uw hond. In overleg met u als eigenaar van de hond wordt bepaald welke behandeling uw hond krijgt. Alle rassen zijn welkom en kunnen volgens de rasstandaard getrimd worden, uiteraard zijn bastaards ook meer dan welkom. Standaard wordt uw hond gewassen, worden de oren nagekeken en indien nodig worden ook de nagels geknipt.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

PLUKKEN
Dit is het verwijderen van de dekharen bij ruwharige honden. Het haar wordt met de hand of met behulp van een bot trimmes geplukt. Als de hond goed plukrijp is doet dit geen pijn. Na de behandeling blijft de onderwol over zodat de nieuwe dekharen weer kunnen groeien. Plukt men een ruwharige hond niet, dan is de kans op huidproblemen groot. Dit omdat de haren niet vanzelf uitvallen. Het tot op de onderwol plukken gebeurt meestal 2x per jaar. Voorbeelden: Ruwhaar Teckel, Airdale Terriër, Schnautzer.
Bij een plukvacht wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen om een zogenaamde stripvacht te creëren. Dit is een vorm van plukken waarbij er een tussenvacht ontstaat. Deze honden komen elke 3 maanden in de trimsalon waarbij telkens het 6 maanden oude haar geplukt word en het 3 maanden oude haar blijft staan. Zo loopt je ruwhaar er nooit “naakt” bij en ziet het er natuurlijker uit.

KNIPPEN
Hierbij wordt de gehele vacht ingekort en in model gezet met behulp van een rechte schaar. Deze schaar wordt gebruikt op kroesvachten. Voorbeelden: Poedel, Bichon Frisé maar ook veel bastaards.

EFFILEREN
Er zijn 2 verschillende manieren van effileren:
Effileren inkorten, bij het inkorten moet u denken aan lange vachten die op een natuurlijke manier korter geknipt worden. Voorbeelden: Maltezer, Shih Tzu.
Effileren uitdunnen, bij het uitdunnen wordt eerst zoveel mogelijk dood haar geplukt, daarna wordt het haar waar nodig uitgedund en verder in model gebracht. Voorbeelden: Engelse Cocker Spaniël, Setters, Golden Retriever.

SCHEREN
De vacht wordt ingekort d.m.v. de tondeuse. Dit kan in verschillende lengtes. Pootjes, staart en hoofd worden op een bijpassende lengte ingekort met de schaar. Voorbeelden: Maltezer, Shih Tzu.

ONTWOLLEN
Bij ontwollen wordt de loszittende ondervacht al een deel verwijderd door middel van een wasbeurt. Waarna uw hond wordt gedroogd met een waterblazer en föhn wat alle losse haren eruit blaast. Ook wordt er gebruik gemaakt van een kam en borstel. Hierdoor komt de vacht sneller door de ruiperiode en heeft u thuis minder last van al dat haar.
Als een hond met deze vachtsoort niet regelmatig wordt gekamd, vervilt de vacht en kan er oververhitting ontstaan met huidproblemen tot gevolg. Voorbeelden: Berner Sennen, Schotse Collie, Keeshond. Voorbeelden kortere variant: Labrador, Rottweiler.

KAMMEN EN BORSTELEN
Kammen en borstelen is uw hond vrij maken van dode haren en eventuele klitten. Klitten komen vaak voor achter de oren, in de liezen en onder de oksels. Klitten die op de huid zitten kunnen helaas alleen nog maar gered worden met behulp van de tondeuse. Het is daarom belangrijk dat u uw hond goed bijhoudt. Kunt u dat moeilijk zelf, of raakt uw hond heel snel in de klit? Dan kunt u bij Trimsalon Miranda ook terecht voor een tussentijdse kam- of borstelbeurt. Hier wordt uw hond op de goede manier geborsteld en loopt hij of zij er altijd verzorgd bij. Voorbeelden: Maltezer, Briard.

WASSEN
Elke hond wordt vuil (zand, stof, huidschilfers etc.) Mensen denken vaak dat wassen niet goed is voor de hondenvacht, maar niets is minder waar. Het kan helemaal geen kwaad om uw hond te wassen, als u maar de juiste shampoo gebruikt. Een vuile vacht en huid kan ook een oorzaak zijn van huid- en jeukklachten. Naast het verwijderen van vuil kan wassen ook helpen bij het versnellen van de ruiperiode (door het wassen gaan de haarzakjes open en worden dode haren sneller losgelaten). Na een goede wasbeurt wordt de hond altijd droog geföhnd en geborsteld waardoor er al heel veel dode haren uitgeblazen worden. Nog een voordeel van uw hond laten wassen in de trimsalon kan zijn dat het thuis een behoorlijke kliederboel voorkomt.

KORTHAAR
Veel mensen denken dat een trimsalon niets kan beteken voor deze honden. Dat is een misverstand. Deze honden verliezen het hele jaar door wel haren maar kennen een piek in voor- en najaar. Een warm bad, massage en borstelbeurt maakt dat het haar goed los komt. Met deze behandeling is uw hond veel sneller door de ruiperiode heen. Voorbeelden: Beagle, Jack Russel terriër.

Heeft uw hond geen volledige behandeling nodig maar wilt u hem wel lekker fris gewassen hebben of zijn de nagels te lang? Vraag gerust naar de mogelijkheden.

oren

nagels

voet